Sunday, April 29, 2007

Αθώοι οι φοιτητές- στη φυλακή ο Στεργίου γιατί είναι.. οικοδόμος!

Αθώοι οι φοιτητές- στη φυλακή ο Στεργίου γιατί είναι… οικοδόμος!
Δίκη Φοιτητών
Μια σημαντική νίκη του φοιτητικού κινήματος είναι η αθώωση των 49 φοιτητών που δικάζονταν στο τριμελές πλημμελειοδικείο στην πρώην σχολή της Ευελπίδων για σχεδόν ένα μήνα. Το στημένο από τη ΓΑΔΑ κατηγορητήριο, που αφορούσε στα επεισόδια στην πορεία της 8ης Μάρτη, κατέρρευσε, αφού τόσο τα όσα αρχικά καταλογίσθηκαν στους φοιτητές –σε συνθήκες διήμερης κράτησης και απομόνωσης από συγγενείς και συνηγόρους– όσο και οι τραγελαφικές «μαρτυρίες» των μαρτύρων κατηγορίας ΜΑΤατζήδων, αντιφατικές, πλήρως αναξιόπιστες, έδωσαν τη δυνατότητα στους δικηγόρους των φοιτητών να αποδείξουν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία όχι μόνο την αθωότητα των εναγομένων αλλά και την ενοχή των εναγόντων.


Η δίκη ολοκληρώθηκε την Τρίτη 17/4, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης κατέθεσαν μήνυση στα ΜΑΤ για την υπερβολική χρήση χημικών ουσιών στις πορείες.

Προφυλακισμένος ο Βασίλης Στεργίου

Προφυλακισμένος παραμένει ο αναρχικός οικοδόμος Βασίλης Στεργίου, ένας απ’ τους συνολικά 62 συλληφθέντες της πορείας στις 8 Μάρτη· σε βάρος του έχει ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος καθώς το «ανεπίτρεπτο» στην περίπτωσή του είναι για το κράτος ότι συμμετείχε σε πανεκπαιδευτική πορεία αν και δεν είναι φοιτητής, δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη του στο σημαντικό αυτό κοινωνικό αγώνα. Πανελλαδική καμπάνια για την άμεση απελευθέρωσή του πραγματοποιείται από οργανώσεις και αναρχικές ομάδες ενώ την Παρασκευή 27 Απρίλη είχε προγραμματιστεί στην Αθήνα πορεία αλληλεγγύης.

Φιλοσοφική

Μετά από περίπου δέκα εβδομάδες κατάληψης, απ’ τον Γενάρη έως τις αρχές Απρίλη, ο Σύλλογος φοιτητών Φιλοσοφικής Αθηνών, στη Γενική Συνέλευση της 17 Μάρτη –δύο μέρες μετά την λήψη των διακοπών του Πάσχα– αποφάσισε το άνοιγμα της Σχολής και την έναρξη μαθημάτων.

Η διαμάχη που ξέσπασε τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης αφορούσε στην ΔΑΠ αλλά και στη συνέχιση ή μη της κατάληψης ανάμεσα σε παρατάξεις της αριστεράς. Η πρόταση της πλειοψηφίας των αριστερών παρατάξεων για μία μέρα κατάληψη της σχολής την Πέμπτη 19/4 για συμμετοχή στην πανεκπαιδευτική πορεία, συνάντησε την αποδοκιμασία ενός μεγάλου αριθμού ανένταχτων φοιτητών που στήριζαν ένα χρόνο την κατάληψη. Η Κίνηση Αριστερών Φιλοσοφικής (ένα απ’ τα δύο σχήματα της ΕΑΑΚ στο οποίο επεμβαίνει το ΕΕΚ) διαφοροποιήθηκε απ’ την πρόταση αυτή, αναλύοντας διεξοδικά τους πολιτικούς λόγους για τους οποίους πάλεψε την πενθήμερη κατάληψη της Σχολής.

Στην τελική καταμέτρηση των ψήφων, πρώτο αναδείχθηκε τελικά το πλαίσιο που πρότειναν τα ΕΑΑΚ και στήριξαν όλες οι υπόλοιπες αριστερές παρατάξεις, δεύτερο ήρθε το πλαίσιο της ΔΑΠ και τελευταίο της ΠΚΣ (ΚΝΕ). Επόμενη κρίσιμη Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί πριν την πανεργατική γενική απεργία της 15ης του Μάη.

1 comment:

ο δείμος του πολίτη said...

Η αθώωση δεν είναι νίκη του κινήματος. Η αθώωση είναι παρενέργεια της προηγούμενης επιτυχίας του φοιτητικού κινήματος που έπρεπε με κάθε τρόπο να αποικοπεί και έτσι οδηγήθηκε η κατάσταση στη φθορά του μνημείου και τη σύλληψη όσων βρήκαν εμπρός τους. Συνέλαβαν φοιτητές και συναγωνιστές τους επειδή αυτοί ήταν επικίνδυνοι, όχι οι τραμπούκοι. Αυτή είναι η επιτυχία που πληρώθηκε με την ταλαιπωρία των διαδηλωτών.