Όλοι τρέχουν για δανεικά: Αποτέλεσμα φτώχειας και κρίσης
Τα παραπάνω νούμερα χρήζουν αναφοράς όχι για τη ζαλάδα που προκαλούν. Αλλά επειδή αποκαλύπτουν ορισμένες βαθύτερες και πέρα για πέρα ανησυχητικές τάσεις.
Πρώτα απ' όλα, τη φτώχεια που βασιλεύει. Η Τράπεζα της Ελλάδας υπολογίζει ότι περίπου το 8% των χρεών από πιστωτικές κάρτες, περίπου δηλαδή 2 δισ. ευρώ, δεν εξυπηρετούνται κανονικά. Αυτό συμβαίνει γιατί όλο και μεγαλύτερο μέρος των πραγματικών και όχι επίπλαστων κοινωνικών αναγκών περνούν στις πιστωτικές κάρτες, έχοντας φθάσει το πλαστικό χρήμα να είναι το είδωλο της φτώχειας.
Κατά δεύτερο, η διόγκωση του χρέους των επιχειρήσεων (όσο και αν αυτή η τάση διαφοροποιείται στο εσωτερικό τους ανάλογα με την κερδοφορία) φέρνει στην επιφάνεια την κρίση που αντιμετωπίζουν ακόμη και οι επιχειρήσεις που δεν είναι προβληματικές ή καταχρεωμένες. Την αδυναμία δηλαδή του κεφαλαίου να πετύχει τη διευρυμένη αναπαραγωγή του χωρίς να παραδοθεί στο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο. Στα παραπάνω μεγέθη αν προσθέσουμε και το δημόσιο χρέος (ό,τι δηλαδή έχει δανειστεί το ελληνικό κράτος), ένα ποσό που υπερβαίνει το ΑΕΠ, τότε φαίνεται ότι το συνολικό χρέος ισούται με το διπλάσιο του ΑΕΠ!
Τρίτο και σημαντικότερο, η εκτίναξη του χρέους δείχνει πως μια ολόκληρη κοινωνία έχει πιαστεί όμηρος των τραπεζιτών. Πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν απλώσει ένα δίχτυ φυλακίζοντας στην αυθαιρεσία τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους οι οποίοι αδυνατούν να αντιδράσουν, όταν για παράδειγμα αυξάνονται τα επιτόκια ή επιβάλλονται εξωπραγματικές χρεώσεις για την πιο απλή τραπεζική εργασία. Καθόλου τυχαία, στην Αγγλία πριν λίγες εβδομάδες κορυφαία καθημερινή εφημερίδα ξεκίνησε καμπάνια εναντίον τη αυθαιρεσίας των τραπεζών, αποκαλύπτοντας τα ψιλά γράμματα πίσω από τις συμβάσεις των πιστωτικών καρτών και των δανείων. Πρόκειται αναμφισβήτητα για αντιδράσεις εντελώς ακίνδυνες που δείχνουν όμως την καταπίεση που βιώνουν εκατομμύρια εργαζόμενοι στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες από την ανεξέλεγκτη δράση των τραπεζιτών.
No comments:
Post a Comment