Tuesday, April 17, 2007

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ - ΑΠΟΛΥΣΗ Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Ομόθυμη καταδίκη του κλίματος τρομοκρατίας

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Το Νέο Αριστερό Ρεύμα και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση καταδίκασαν την απόλυση του Γ. Δελαστίκ την ίδια κιόλας ημέρα που του κοινοποιήθηκε. Ολόκληρο το κείμενο δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Μεταξύ άλλων, κατήγγειλε «ως πρωτοφανή επιχείρηση πολιτικής δίωξης και φίμωσης της ελευθερίας του Τύπου την προκλητική απόφαση της διεύθυνσης της εφημερίδας Καθημερινή». Ακόμη αναφερόταν πως «στο πρόσωπο του Γ. Δελαστίκ διώκονται ειδικότερα οι πρωτοπόροι δημοσιογράφοι και αγωνιστές που εκπροσωπούν την Αριστερά της νέας εποχής στη δεύτερη αντιδραστική μεταπολίτευση που ξεκίνησε το 1989 και επηρέασαν με τη σκέψη, την πένα και τη δράση τους, στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, τους αγώνες για τις δημοκρατικές ελευθερίες και κατά των πολέμων της Νέας Τάξης».
Το Μέτωπο Ριζοσπαστικής Αριστεράς σε ανακοίνωσή του αναφέρεται στο φόβο που νιώθουν κυβέρνηση, «νταβατζήδες» και ιμπεριαλισμός. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Η απόλυση από την εφημερίδα Καθημερινή του δημοσιογράφου Γιώργου Δελαστίκ, στελέχους του ΝΑΡ και του ΜΕΡΑ και διευθυντή της εφημερίδας Πριν, αποτελεί πρόκληση για κάθε εργαζόμενο και αριστερό. Κι αυτό γιατί πρόκειται για μια απόλυση που γίνεται με απροκάλυπτα πολιτική αιτιολογία, αφού αφορά τις πολιτικές απόψεις και τη δράση του Γ. Δελαστίκ και τη συμβολή του στην έκδοση του Πριν.
Η ενέργεια αυτή της ιδιοκτησίας και της διεύθυνσης της εφημερίδας Καθημερινή ρίχνει το φύλλο συκής της "αντικειμενικότητας" και της "ελευθεροτυπίας", πίσω από το οποίο κρύβονται οι κεφαλαιούχοι κάτοχοι των ΜΜΕ και αποκαλύπτει το ζοφερό τοπίο του ελέγχου και της "πλουραλιστικής" ομοφωνίας που θέλουν να επιβάλλουν στα ΜΜΕ τα αστικά και ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Ταυτόχρονα, φανερώνει το φόβο της κυβέρνησης, των "νταβατζήδων" των ΜΜΕ και του κεφαλαίου καθώς και του ιμπεριαλισμού, μπροστά στα αλλεπάλληλα κύματα της ταξικής πάλης και των κοινωνικών αγώνων, που απειλούν την μονοκρατορία τους.
Καλούμε σε αλληλεγγύη στον Γ. Δελαστίκ και σε κάθε ανυπόταχτη δημοσιογραφική φωνή. Σε αγώνα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών, του δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση. Σε συστράτευση για την οικοδόμηση του αντίπαλου δέους στην επίθεση του κεφαλαίου, για τη δημιουργία της άλλης, ανατρεπτικής και επαναστατικής, Αριστεράς».
Την απόφαση της διεύθυνσης της Καθημερινής καταδικάζει επίσης και η εφημερίδα Προλεταριακή Σημαία. Σε άρθρο της στο φύλλο που κυκλοφορεί τονίζει μεταξύ άλλων ότι το συγκεκριμένο περιστατικό «επιβεβαιώνει την απόφαση των ιδοκτητών των ΜΜΕ να φιμώσουν όποια φωνή και πένα θελήσει να εκφράσει απόψεις πέρα από όσες ανέχεται το σύστημα. Οι διακηρύξεις τους περί "ελευθερίας του Τύπου" ηχούν κούφια λόγια όταν οι ίδιοι και τα κέντρα που παρεμβαίνουν αποφασίσουν να κλείσουν κάθε δίοδο έκφρασης σε αριστερές απόψεις. Αυτό αν και ίσχυε σε κάθε περίοδο της λεγόμενης αστικής δημοκρατίας, τώρα που η επίθεση των ιμπεριαλιστών βαθαίνει και επεκτείνεται σε κάθε ρήγμα που το λαϊκό κίνημα κάποτε πέτυχε, οι απαιτήσεις τους για παραμόρφωση της πραγματικότητας είναι αδιαπραγμάτευτη.
Κανένα μέσο του αστικού Τύπου έντυπου ή ηλεκτρονικού όσο κι αν επιχειρεί να παρουσιαστεί ως φιλολαϊκό ή ...ελεγκτικό ως προς την εξουσία ή και ανεξάρτητο και πάντως με σεβασμό στην ...αντίθετη άποψη δεν αντιστέκεται στις πολιτικές και οικονομικές πιέσεις που τα πολιτικά και οικονομικά κέντρα ασκούν ώστε να μην παραβιάζονται τα στεγανά των ιερών και όσιων της εκμεταλλευτικής κοινωνίας ακόμη και όταν επιτρέπει μέσω των εξαιρέσεων να επιβεβαιώνει τον κανόνα. Η Προλεταριακή Σημαία καταδικάζει την πολιτική απόλυση του Δελαστίκ από τη διεύθυνση της εφημερίδας που εργαζόταν και που αποτελεί προμαχώνα και διαμορφωτή των αντιδραστικών "μεταρρυθμίσεων" που η κυβέρνηση της Δεξιάς επεξεργάζεται».

Επιστολή αναγνώστη

Όλες τις προηγούμενες μέρες δεν έλειψαν από το φαξ και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Πριν επιστολές αναγνωστών που δήλωναν την αγανάκτησή τους για την απόλυση του Γ. Δελαστίκ. Παραθέτουμε αυτούσια μία εξ αυτών, που προέρχεται από έναν αναγνώστη του Πριν, δικηγόρο στο επάγγελμα, «από αυτούς που λέγαμε παλιά: "συνοδοιπόρους"», όπως υπογράφει πάντα τις επιστολές που μας στέλνει.
Κύριε Δελαστίκ,
Χριστός Ανέστη - ο Τύπος;
Η Μεγάλη Πέμπτη επιβεβαίωσε το περιεχόμενό της: Για τους περισσότερους αρχή του δράματος του Ιησού, για τον Τύπο αρχή του δράματος των πολιτικών διώξεων, για την Καθημερινή αρχή της Σταύρωσής της, για εσάς μάλλον πρόωρη Ανάσταση και Λύτρωση!
Τυχαίο και το γεγονός ότι διά του Πριν μάθαμε εμείς οι απλοί αναγνώστες τα προηγηθέντα στο φύλλο υπ' αρ. 821 (πώς ξέφυγε από την Κα. Ρεπούση για το εγ. χοιρίδιο της Στ' Δημοτικού;...): Αλήθεια ο Γ. Δελαστίκ συνωστιζόταν στην ...έξοδο της Καθημερινής;
Κρίμα για τον Τύπο και την Καθημερινή. Κρίμα για την ΕΣΗΕΑ για τον "βασικό α-μέτοχο" ρόλο της. Όμως αλήθεια θυμούνται όλοι αυτοί τι ακολούθησε όταν "ένιψαν τας χείρας των" - μέρες που είναι; Πάλι Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή ήταν... Κρατήστε ψηλά την τιμή και την αξιοπρέπειά σας κε. Δελαστίκ. Αδύνατο να σας φθάσουν εκεί.

No comments: