Sunday, March 4, 2007

ΛΙΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ...

οι νίκες του Φοιτητικού Κινήματος δεκαετία 90 και έπειτα..

Συχνό φαινόμενο στις καθημερινές κουβέντες με φοιτητές είναι η απαισιοδοξία και ότι δεν πρόκειται να αλλάξει είτε παλέψουμε είτε όχι, παρακάτω παραθέτουμε σημαντικά αποτελέσματα που είχαν οι συλλογικές κινητοποιήσεις των φοιτητών.

Το 1992 ο τότε Υπουργός Παιδείας της ΝΔ Γ.Σουφλιάς ψήφισε πραξικοπηματικά στη Βουλή νομοσχέδιο για την εφαρμογή των 2 κύκλων (3*2- bachelor - master ) το σπάσιμο των ενιαίων πτυχίων και των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων που κατοχυρώνουν. Η ρύθμιση πάγωσε από τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις και μετά από 2 χρόνια αποσύρθηκε.

Το 1995 ο τότε Υπουργός Παιδείας (και νυν πρόεδρος) του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου ψήφισε νόμο για την εισαγωγή της βιβλιοκάρτας και την κατάργηση των δωρέαν συγγραμάτων (!). Μετά από 3 εβδομάδες καταλήψεων ο νόμος πάγωσε και ενώ παραμένει ως και τις μέρες μας νόμος του κράτους (γιατί άραγε δεν τον κατάργησε το δημοκρατικό ΠΑΣΟΚ και η ΠΑΚ αλλά και η κυβέρνηση της ΝΔ τόσα χρόνια;)) η εφαρμογή του αναστέλλεται κάθε χρόνο από το θερινό τμήμα της Βουλής και εγκρίνεται κονδύλι για τη χορήγηση δωρεάν βιβλίων σε όλους μας.

Το 1999 μετά και την ψήφιση των ΠΣΕ (των αντίστοιχων ΙΔΒΕ) από το ΠΑΣΟΚ και την ίδρυση τους σε διάφορα πανεπιστήμια πανελλαδικά, το φοιτητικό κίνημα κατάφερε να τα καταργήσε ι, καταχυρώνοντας ως σήμερα το ενιαίο πτυχίο και τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα που μας καταχυρώνει.

Το 2001 ο ΥΠΕΠΘ του ΠΑΣΟΚ Π.Ευθυμίου ψήφισε το νόμο για την «Ανωτατοποιήση των ΤΕΙ» επιχειρώντας για άλλη μια φορά να σπάσει τα ενιαία πτυχία σε 3*2, αλλά και να εισάγει την «Αξιολόγηση». Μετά από ένα μεγάλο πανελλαδικό φοιτητικό κίνημα, με πορείες και καταλήψεις ούτε τα πτυχία έσπασαν, ούτε η αξιολόγηση εφαρμόστηκε. Πρόσφατα μάλιστα βγήκε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έβγαλε αντισυνταγματική την

Το 2004 προσχέδιο νόμου για του ΠΑΣΟΚ για Δια Βίου Μάθηση Αξιολόγηση και ίδρυση Διεθνούς Ελληνικού Πανεπιστημίου στην Θεσσαλονική με δίδακτρα, παγώνει με κινητοποιήσεις των φοιτητών και το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε το φέρνει προς ψήφιση στην Βουλή λόγω και Βουλευτικών Εκλογών.

No comments: