Friday, February 16, 2007

ΝΕΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ. Σε κατάληψη 330 σχολές και 140 σύλλογοι

Με μεγαλύτερη αισιοδοξία συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης

Tην πέμπτη εβδομάδα κινητοποιήσεων συμπλήρωσαν οι φοιτητές και δεν λένε να το βάλουν κάτω! Η πρώτη νίκη του κινήματος, το ρήγμα που επήλθε στη δικομματική συναίνεση για τη συνταγματική αναθεώρηση με την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ, έφερε νέα αισιοδοξία στον αγώνα, που συνεχίζεται πλέον από προωθημένες θέσεις. Η διάθεση για συνέχεια άλλωστε ήταν ολοφάνερη στη ζωηρή συγκέντρωση της Πέμπτης, στον παλμό των συνθημάτων, στη διάρκεια της πορείας και στο γεμάτο αμφιθέατρο του Πανελλαδικού Συντονιστικού των Συνελεύσεων.
Από όλες τις πόλεις της Ελλάδας συγκεντρώθηκαν και αυτή την εβδομάδα οι φοιτητικοί σύλλογοι σχηματίζοντας το γνώριμο πια για τους δρόμους της Αθήνας νεανικό ποτάμι αγώνα, με πορεία 10.000 περίπου διαδηλωτών. Στη συγκέντρωση δόθηκε ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης για την επιστολή - πρόκληση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής που προεξοφλούσε επεισόδια, στοχοποιώντας την ΕΑΑΚ και την ΠΟΣΔΕΠ. Η πορεία διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, για να σταματήσει για είκοσι λεπτά έξω απ' τη Βουλή με συνθήματα και παλαμάκια, ενώ κατέληξε στο Πολυτεχνείο όπου είχε προγραμματιστεί η συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού. Παρά το «κλίμα» επεισοδίων που καλλιέργησε η αστυνομία και τα μέσα ενημέρωσης, η πορεία ήταν απ' τις πιο ειρηνικές. Ενώ οι φοιτητικοί σύλλογοι είχαν εισέλθει στο Πολυτεχνείο, μικρή αυτόκλητη ομάδα επιχείρησε να ξεκινήσει τη γνωστή ιστορία πετροπόλεμου με τις δυνάμεις της αστυνομίας στην οδό Πατησίων. Το έργο κράτησε μόλις 10 λεπτά, καθώς παρενέβησαν εκατοντάδες φοιτητές που απέτρεψαν οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να λειτουργήσει δυσφημιστικά για το κίνημα.
Μέχρι στιγμής στο «μπλοκ» των καταλήψεων βρίσκονται 140 φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι (πάνω από 330 σχολές) σε όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά, στην Αθήνα μόλις 6 σύλλογοι απ' τους 38 δεν τελούν υπό κατάληψη, ενώ στη Θεσσαλονίκη μόνο ο σύλλογος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είναι έξω απ' το χορό των κινητοποιήσεων. Το κλίμα στις συνελεύσεις της προηγούμενης εβδομάδας ήταν ενθουσιώδες. Η κατεύθυνση του ανυποχώρητου αγώνα διαρκείας, που απ' την πρώτη στιγμή πρέσβευαν τα σχήματα και οι αγωνιστές της ΕΑΑΚ, επιβεβαιώθηκε πλήρως απ' την εξέλιξη των γεγονότων, ενώ συμπαρέσυρε και τις υπόλοιπες δειλές και δύσπιστες απέναντι στο κίνημα «γραμμές». Η Πανσπουδαστική εγκατέλειψε οριστικά την τακτική των ολιγοήμερων καταλήψεων με πολύμορφες κινητοποιήσεις και ...εξεταστική που πρότεινε πριν μερικές εβδομάδες. Το Δίκτυο έχει ταχθεί ασυζητητί με το μπλοκ των καταλήψεων διαρκείας. Ένα σημαντικό κομμάτι της ΠΑΣΠ (π.χ. ΑΣΟΕΕ) ακολουθεί και αυτό το βηματισμό του Πανελλαδικού Συντονιστικού, αν και μια μερίδα της παράταξης ανέκρουσε πρύμναν ύστερα από την πρόταση μομφής του ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας πως ο αγώνας δικαιώθηκε.
Μόνη και αδύναμη όσο εξελίσσεται η πάλη έχει μείνει η ΔΑΠ να υπερασπίζεται τις θέσεις του υπουργείου και της κυβέρνησης στις σχολές, με φανερά τα σημάδια της κόπωσης. Η ΠΟΣΔΕΠ εμμένει στις απεργίες διαρκείας, ενώ όπως δήλωσε ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Γιάννης Μαΐστρος στο Πριν, «ο νόμος πλαίσιο σηματοδοτεί έναρξη νέου γύρου μάχης». Το κλίμα της συνέχειας μας μετέφερε κι ο Δημήτρης Φάκαλης απ' τους Πολιτικούς Μηχανικούς της Αθήνας, τονίζοντας ότι «δεν είμαστε η γενιά του άρθρου 16, όπως μερικοί ισχυρίζονται αλλά η γενιά των 800 ευρώ το μήνα. Γι' αυτό συνεχίζουμε δίνοντας συνολικά χαρακτηριστικά στον αγώνα μας».
Εντός του Συντονιστικού τώρα: Μετά από μια πολύωρη και όχι ομαλή διαδικασία (μέλη της ΠΚΣ επιτέθηκαν και τραυμάτισαν με κλειδί μέλος της ΕΑΑΚ και της νΚΑ απ' το Πολυτεχνείο) δεν κατορθώθηκε να συνταχθεί κείμενο που υπογράφουν όλοι οι σύλλογοι. Σημείο τριβής ήταν η εκτίμηση ότι το φοιτητικό κίνημα προκάλεσε ρωγμή στον αστικό συνασπισμό εξουσίας και κατάφερε μια πρώτη νίκη. Η μειοψηφία των συλλόγων που έχουν υιοθετήσει πλαίσιο της Πανσπουδαστικής δεν συμφωνούσε με την παραπάνω εκτίμηση και συνέταξε δικό της κείμενο δίνοντας πάντως τα ίδια κινηματικά «ραντεβού». Πολύ αρνητικές εντυπώσεις πάντως άφησε η στάση των εκπροσώπων της ΠΚΣ στην Επιτροπή Κειμένου. Δύο μόλις φοιτητές, στελέχη της ΚΝΕ, μιλούσαν εκπροσωπώντας πάνω από τριάντα συλλόγους, παραδίδοντας μαθήματα γραφειοκρατίας. Οι υπόλοιποι εκατό περίπου σύλλογοι υπέγραψαν απόφαση που καλεί σε πορείες σε κάθε πόλη την Πέμπτη 15/2. Στην Αθήνα η διαδήλωση θα ξεκινήσει στις 12 μ. απ' το Πολυτεχνείο (Πατησίων) αυτή τη φορά. Την Τετάρτη οι σύλλογοι της Αθήνας θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, με συγκέντρωση στις 12 μ. στο σταθμό Αττική του μετρό.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ

1 comment:

ΠΡΕΖΑ TV said...

Εχω μια φωτογραφια του Κωστακη στο blog μου.Ειναι πολυ ωραιος!!!