Saturday, January 27, 2007

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ : Σεξ, ντραγκς και ΕΛΑΣ πέι ρολ κατά φοιτητικών καταλήψεων

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να τσακίσει το κίνημα

Tράβηξαν το καπάκι του βόθρου και ξαμολύθηκε όλο το χαφιεδότσουρμο για να τσακίσει την άνοιξη του φοιτητικού κινήματος και να ανοίξει τον δρόμο στην κατάθεση του αντιδραστικού κυβερνητικού νόμου - πλαίσιο για τα ΑΕΙ, με την ουσιαστική συναίνεση του ΠΑΣΟΚ. Ο Θ. Ρουσόπουλος είπε προχθές ότι σε «σύντομο χρονικό διάστημα θα έχω περισσότερα να ανακοινώσω», καθώς «ο διάλογος έχει κρατήσει πολύ».
Μέσα στο πανεπιστημιακό άσυλο διακινούνται ναρκωτικά, γίνονται βιασμοί, φτιάχνονται μολότοφ σε στέκια αναρχικών κραυγάζουν εν χορώ ο Ρουσόπουλος, οι δημοσιογράφοι - ανακριτές και ορισμένοι πανεπιστημιακοί, με επικεφαλής τον ανεκδιήγητο Γ. Γρυσπολάκη, πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, που γύριζε από κανάλι σε κανάλι για να ξεράσει τη φασιστική του καταγγελία ότι είδε δήθεν μέσα στο ΕΜΠ διακίνηση ναρκωτικών. Και ας τον διαψεύδει, σε ανακοίνωσή της, η Πρυτανεία λέγοντας ότι τα συγκεκριμένα παράθυρα, από τα οποία ο Γρυσπολάκης «είδε» την ανταλλαγή, βλέπουν στην Τοσίτσα, εκτός ΕΜΠ! Σεξ, ντραγκς και καταλήψεις, σε μια επαναφορά της γραμμής Χούβερ προς το FBI για να τσακιστεί το αντιπολεμικό φοιτητικό κίνημα των ΗΠΑ την δεκαετία του '60 (όπως είχε παρουσιάσει αναλυτικά το Πριν στις 26/11/06) αλλά σε μια εκδοχή που θυμίζει μάλλον χούντα. Γιατί και η χούντα των συνταγματαρχών τα ίδια έλεγε για το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα.
Είναι φανερό πια πως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σχέδιο κτυπήματος του ανερχόμενου φοιτητικού κινήματος, που ξαφνιάζει εχθρούς και φίλους με το δυναμισμό του και που δεν μπορεί να ανακοπεί εκ των έσω, καθώς η ΔΑΠ σαρώνεται ξανά στις συνελεύσεις, η ΠΑΣΠ έχει περιθωριοποιηθεί και οι πιο συμβιβαστικές τάσεις μέσα στο κίνημα (όπως η πυροσβεστική γραμμή της ΠΚΣ για σταμάτημα των καταλήψεων, εξετάσεις, δυο-τρεις βδομάδες διαμαρτυρίας και ύστερα φοιτητικές εκλογές) δεν μπορούν να ανακόψουν την ορμή ενός κινήματος που διψά για νίκη.
Όλα τα μέσα θα χρησιμοποιηθούν. Η αστυνομική παρουσία ήταν προκλητική και ιδιαίτερα μαζική την Τετάρτη, προσπάθησε να παίξει με τον πιο επικίνδυνο τρόπο το γνωστό «παιχνίδι» γύρω από το Πολυτεχνείο, ενώ η ισχυρή παρουσία στην Πατησίων μαρτυρά ότι υπήρχαν σκέψεις ακόμα και για ανοικτή κατάλυση του ασύλου! Γιατί και ο βομβαρδισμός με χημικά, την ώρα που βρίσκονται μέσα χιλιάδες φοιτητές παραβίαση είναι... Την Παρασκευή ο εισαγγελέας Εφετών παρήγγειλε ένορκη διοικητική εξέταση γιατί δεν έγιναν συλλήψεις την Τετάρτη, ανοίγοντας τον δρόμο για την επόμενη φορά, συνεπικουρούμενος και από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Στη μάχη ρίχνονται και οι πιο σκοτεινές και «μαύρες» μέθοδοι προβοκάτσιας και καταστολής, όπως οι κουκουλοφόροι αστυνομικοί με πολιτικά, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για αναβίωση του σπουδαστικού της Ασφάλειας! Δύο μήνες μετά τον αποτρόπαιο ξυλοδαρμό του κύπριου φοιτητή Αυγουστίνου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη από μπάτσους με ...παλαιστινιακές μαντήλες, έρχεται ο λέκτορας του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας να καταγγείλει δημόσια (στο Μέγκα και στην Αυγή) ότι την περασμένη Τετάρτη κουκουλοφόροι κατέβηκαν από κλούβα της αστυνομίας, στο ύψος του Μουσείου Μπενάκη και προσπάθησαν να ...«παρεισφρύσουν» (όπως λένε και τα κανάλια) μέσα στην πορεία, που εκείνη τη στιγμή ήταν στο Σύνταγμα! Νωρίτερα, όπως καταγγέλλει ο Ν. Μπελαβίλας «συντεταγμένη ομάδα κουκουλοφόρων εμφανίστηκε στο ύψος του Αρσακείου Μεγάρου, πριν ακόμα ξεκινήσει η πορεία. Η ομάδα αυτή εκινείτο έξω από το μπλοκ των αντιεξουσιαστών και γρήγορα σκορπίστηκε μέσα στην πορεία». Μάλιστα, ο λέκτορας του ΕΜΠ καταγγέλλει ότι και την Τετάρτη 10 Γενάρη έγινε προσπάθεια επεισοδίων στο Πολυτεχνείο, όταν μετά τη λήξη των κινητοποιήσεων «αν και το Πολυτεχνείο ήταν διπλοκλειδωμένο και τα Εξάρχεια αστυνομοκρατούνταν, περιέργως πέρασε κάτω από την μύτη των αστυνομικών ομάδα 20 κουκουλοφόρων, που με ηλεκτρικό τροχό έκοψε τα λουκέτα και μπήκε στο κτίριο με σκοπό να το καταλάβει», για να απομακρυνθούν στη συνέχεια με παρέμβαση πανεπιστημιακών και φυλάκων.
Οι καταγγελίες αυτές έρχονται να προστεθούν στις παλιότερες τεκμηριωμένες μαρτυρίες του Νίκου Μάργαρη, Προέδρου του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ για τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη μετά την πορεία του Πολυτεχνείου (Ελευθεροτυπία 21/11/06), σύμφωνα με τις οποίες «ομάδα περίπου εκατό "αγανακτισμένων πολιτών"» έδρασαν δίπλα στα ΜΑΤ, επιτιθέμενοι στους πανεπιστημιακούς με κάλυψη δακρυγόνων! «Αυτό που με κάνει να πιστεύω ακράδαντα ότι δεν ήταν απλοί προβοκάτορες, είναι ο αυτόματος τρόπος με τον οποίο σταμάτησαν μπροστά στον περίβολο του πανεπιστημίου. Σαν να εκτέλεσαν αυστηρή εντολή καλά εκπαιδευμένα άτομα», τονίζει ο Ν. Μάργαρης. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση αξιοποιεί και ενέργειες του χώρου των αναρχικών, που αναπαράγουν το θέαμα της τρομολαγνείας και δρουν -αντικειμενικά- ενάντια στο κίνημα.
Η κυβέρνηση στη μετωπική της επίθεση έχει εξασφαλίσει, όπως όλα δείχνουν, την ουσιαστική συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, μεγάλου τμήματος του καθηγητικού - επιχειρηματικού κατεστημένου των σχολών (μεταξύ των οποίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, των δεξιών τάσεων του ΣΥΝ και ανακυκλωμένων αριστερών), των «νταβατζήδων» των ΜΜΕ (η Ελευθεροτυπία θάβει τις πορείες, ενώ τα Νέα έγραφαν την Πέμπτη ότι «η συμμετοχή στο συλλαλητήριο δεν ήταν μεγάλη» και πως οι κινητοποιήσεις αναβάλλονται για τον Μάρτιο!). Ιδιαίτερη προσπάθεια γίνεται για να κτυπηθεί η Αριστερά και ειδικά η πιο ριζοσπαστική της πτέρυγα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στον Σκάι για ανοχή της Αριστεράς στα βίαια επεισόδια, ενώ ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστου έγραψε στα Νέα για «ιδιότυπη βεντέτα ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και ομάδες νεαρών που κινούνται στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του περιθωρίου»!
Σε αυτές τις συνθήκες χρειάζεται η προώθηση ενός μετώπου Παιδείας - Εργασίας - Δημοκρατίας, ενάντια στο κτύπημα στο φοιτητικό κίνημα, για τη νίκη των καταλήψεων, για το δικαίωμα στον αγώνα, για το πανεπιστημιακό άσυλο, για να ραγίσει και να ηττηθεί η κυβερνητική πολιτική. Δεν είναι πια μόνο θέμα παιδείας και εργασίας, αλλά και ελευθεριών! Αποφάσεις συλλόγων και σωματείων, συμμετοχή στις πορείες, εκδηλώσεις στις γειτονιές και σε κλάδους, απεργιακές αποφάσεις ομοσπονδιών και σωματείων είναι κρίσιμα ζητούμενα, για ένα κίνημα που κλιμακώνει την πάλη του και ετοιμάζεται να περιφρουρήσει αποφασιστικά τις διαδηλώσεις του.

ΓIANNHΣ EΛAΦPOΣ από το ΠΡΙΝ 21/1/07

No comments: