Friday, February 29, 2008

Ζαπατίστας, Μάρκος: Ορισμένες Θέσεις για τον Αγώνα Ενάντια στο Σύστημα


Από τον λόγο του Μάρκος στο Coloquio- αφιέρωμα στη μνήμη του γάλλου ιστορικού και ανθρωπολόγου Andrés Aubry, που έγινε στο Πανεπιστήμιο de la Tierra στο San Cristobal de las Casas, Chiapas, στις 13 και 17 Δεκέμβρη 2007.


Μερικές θέσεις για τον αγώνα ενάντια στο σύστημα

Ένα: Δεν είναι δυνατόν να κατανοήσουμε και να ερμηνεύσουμε το καπιταλιστικό σύστημα χωρίς την έννοια του πολέμου.

Η επιβίωση και η ανάπτυξή του εξαρτώνται πρωταρχικά από τον πόλεμο και απ΄όλα όσα συσχετίζονται και εμπλέκονται σ΄αυτόν.

Μέσω του πολέμου και με τον πόλεμο ο καπιταλισμός απογυμνώνει, εκμεταλλεύεται, καταστέλλει και προβαίνει σε διακρίσεις. Στην εποχή της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης ο καπιταλισμός διεξάγει πόλεμο εναντίον ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Δύο: Για να αυξήσουν τα κέρδη τους οι καπιταλιστές δεν καταφεύγουν μόνο στη μείωση του κόστους παραγωγής ή στην αύξηση των τιμών της πώλησης των εμπορευμάτων. Αυτό είναι βέβαιο αλλά ελλιπές. Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις ακόμη μορφές: μία είναι η αύξηση της παραγωγικότητας, η άλλη είναι η παραγωγή νέων εμπορευμάτων και μία ακόμη είναι το άνοιγμα νέων αγορών.

Τρία: Η παραγωγή νέων εμπορευμάτων και το άνοιγμα νέων αγορών επιτυγχάνεται τώρα με την κατάκτηση και επανακατάκτηση γεωγραφικών περιοχών και κοινωνικών χώρων που προηγουμένως δεν είχαν ενδιαφέρον για το κεφάλαιο.Παραδοσιακές γνωσεις και κώδικες γενετικής μαζί με φυσικούς πόρους όπως το νερό, τα δάση κι ο αέρας μετατρέπονται τώρα σε εμπορεύματα ήδη ανοιχτών ή προς δημιουργία αγορών.

Όποιοι αντιτίθενται στους χώρους και τις γεωγραφικές περιοχές, που υπάρχουν αυτά ή άλλα εμπορεύματα, είναι, είτε το θέλουν είτε όχι, εχθροί του κεφάλαιου.

Τέσσερα: Ο καπιταλισμός δε φέρει σαν μία αναπόφευκτη μοίρα την αυτοκαταστροφή του, τουλάχιστον τη στιγμή που περιλαμβάνει ολόκληρο τον κόσμο. Οι διάφορες εκδοχές στο στυλ μιας Αποκάλυψης, ότι δηλαδή το σύστημα θα καταρρεύσει αφ΄εαυτού είναι λανθασμένες. Σαν Ινδιάνοι έχουμε ακούσει πολλές προφητείες μ΄αυτή την έννοια.

Πέντε: Η καταστροφή του καπιταλιστικού συστήματος θα πραγματοποιηθεί μόνο εάν ένα ή πολλά κινήματα τον αντιμετωπίσουν και τον διαλύσουν στον πυρήνα του, δηλαδή στην ιδιωτική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής και ανταλλαγής.

Έξι: Οι πραγματικές μεταβολές μιας κοινωνίας, δηλαδή των κοινωνικών σχέσεων σε μια ιστορική στιγμή, όπως το καταδεικνύει καλά ο Βάλλερστάϊν (Wallerstein) σε μερικά κειμενά του, είναι αυτές που κατευθύνονται ενάντια στη συνοχή του συστήματος. Για την ώρα δεν είναι δυνατές οι μεταρρυθμίσεις ή τα μπαλώματα. Αντίθετα είναι δυνατά και αναγκαία τα κινήματα ενάντια στο σύστημα.

Επτά: Οι μεγάλες μεταβολές δεν αρχίζουν εκ των άνω ούτε με μνημειώση και επικά γεγονότα αλλά με μικρά κινήματα όσον αφορά τη μορφή τους, τα οποία φαίνονται ασήμαντα στον πολιτικό και τον αναλυτή εκ των άνω. Η ιστορία δεν μεταβάλλεται ξεκινώντας από τις γεμάτες πλατείες ή τον αναξιοπρεπή όχλο χωρίς, όπως το καταδεικνεύει ο Κάρλος Αγκίρε Ρόχας (Carlos Aguirre Rojas), να ξεκινήσει από την οργανωμένη συνείδηση ομάδων και συλλογικοτήτων που γνωρίζονται και αναγνωρίζονται αμοιβαία εκ των κάτω και από αριστερά και οι οποίες δημιουργούν μια άλλη πολιτική.

Wednesday, February 27, 2008

ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ BLOGS


Άλλο ένα νομοθετικό πλαίσιο ετοιμάζεται με πρόσχημα όπως πάντα την προστασία των πολιτών.

Αυτή τη φορά στο στόχαστρο τα blogs και η δικτυακή τους κοινότητα.

Αλήθεια για ποιους πολίτες κόπτεστε τόσο πολύ ώστε να τους προστατέψετε από αυτά τα κακόβουλα blogs;

Μήπως αυτοί οι πολίτες, είναι διάφοροι αλήτες ρουφιανοι «δημοσιογράφοι», σιχαμεροί «πολιτικοί» και επιχειρηματίες που θησαυρίζουν πάνω στις πλάτες των εργαζομένων;

Σύμφωνα με αυτό το νομοθετικό πλαίσιο :

· Πρώτον, οι διαχειριστές των blogs ενημερωτικού χαρακτήρα θα έχουν την ευθύνη να αναγράφουν στην κεντρική ιστοσελίδα τον κατά νόμο υπεύθυνο του blog.

· Δεύτερον, το νομοσχέδιο επιφυλάσσει στα αδικήματα που τελούνται μέσω των blogs προβλέψεις ανάλογες με αυτές του νόμου περί Τύπου.

· Τρίτον, διευκολύνεται η πρόσβαση των διωκτικών αρχών στα ηλεκτρονικά ίχνη ώστε να αποκαλύπτεται με πιο γρήγορες διαδικασίες ο υπεύθυνος μιας συκοφαντικής ή εκβιαστικής δημοσίευσης.

· Τέταρτον, το ΕΣΡ αποκτά δικαίωμα παρέμβασης σε περίπτωση που οι χρησιμοποιούμενες φωτογραφίες ή το audio και video υλικό που αναρτάται σε κάποιο blog δημιουργούν ζητήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του.

Το κυνήγι των «μαγισσών» μόλις άρχισε κατά των ελληνικών blogs και της δικτυακής τους κοινότητας

Όταν οι πραγματικές μάγισσες αυτού του τόπου αρθρογραφώντας και φωνασκώντας κατά των blogs κάθονται και παρακολουθούν αυτό το κυνηγητό που ξεκίνησαν οι ίδιοι μέσα από μηνήσεις κατηγορώντας ένα blog για αυτό που όπως φαίνεται εκ των πραγμάτων ξέρουν οι ίδιοι να κάνουν πάρα πολύ καλά.

Και όχι, μην τολμήσετε «κύριοι» να μιλήσετε για συκοφαντία ούτε για εκβιασμό.

Την αλήθεια λέμε, ότι κάνατε αυτό που κατηγορείτε ένα blog ότι έκανε και φυσικά δεν θέλουμε τα λεφτά σας.

Wednesday, February 6, 2008

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΦΑΝΤΑΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΝΑΡΚΩΝ

Φαντάρος τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο ΣΤΕΠ Σερρών, μετά από ατύχημα κατά τη διάρκεια μεταφοράς ναρκών. Τα πολύ βαριά κιβώτια έχουν χερούλια από σχοινί. Ο φόρτος της εργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια και η φθορά των υλικών κάνουν ορατό τον κίνδυνο του ατυχήματος, που όχι απλώς επιβεβαιώθηκε από το αφηγούμενο περιστατικό, αλλά αυξάνει την ανησυχία μας εξαιτίας της ιδιομορφίας του μεταφερόμενου πολεμικού υλικού.
Αυτή δυστυχώς ήταν η αναμενόμενη εξέλιξη της τεράστιας πίεσης που ασκείτε στους φαντάρους από την Παρασκευή 01/02/2008. Από τη μέρα αυτή φαντάροι που ανήκουν στο 567 Τ.Π., της 10ης Ταξιαρχίας Σερρών, αδειάζουν καθημερινά τις τεράστιες αποθήκες που βρίσκονται στα φυλάκια της ζώνης ευθύνης του στρατοπέδου (Ρούπελ, Βέτρινα κλπ) που είναι γεμάτες από νάρκες. Τα κιβώτια φορτώνονται σε παλέτες, στην συνέχεια μεταφορτώνονται σε φορτηγά, για να καταλήξουν στη Θεσσαλονίκη. Οι φαντάροι λοιπόν του 567 Τ.Π., σε μια μονάδα που η Εκπαίδευση είναι άγνωστη λέξη και αυτό που γνωρίζουν όλοι είναι μόνο Αγγαρεία, μεταφέρουν από τις 8.00 π.μ. έως τις 16.00 μ.μ. Βεβαίως οι κατάκοποι φαντάροι θα συνεχίσουν το πρόγραμμα που περιλαμβάνει αγγαρείες, υπηρεσία και σκοπιά, δηλαδή το πρόγραμμα του στρατοπέδου ως έχει. Όσοι είναι τυχεροί και δεν πάνε για κουβάλημα «παίρνουν επ’ ώμου» τις πρωινές σκοπιές, ενώ θα φυλάξουν συνολικά ακόμη και δώδεκα (12) ώρες σκοπιά.. Είναι ενδεικτικό ότι κατά παραβίαση του Στρατιωτικού Κανονισμού, φαντάρος εκτέλεσε καθήκοντα φρούρησης από τις 6.00 π.μ. έως τις 13.00 μ.μ. συνεχώς.

Και ενώ ο διοικητής αντισυνταγματάρχης Κουντουράς βιάζεται να πιάσει το χρονοδιάγραμμα (εκτελώντας την επιχείρηση της μεταφοράς των ναρκών πριν από τον προγραμματισμένο μήνα), αδιαφορώντας για τις συνέπειες στους φαντάρους, το υπόλοιπο έργο της μονάδας εκτελείται κανονικά χωρίς παρεκκλίσεις: όχι μόνο οι αξιωματικοί ζητούν από τους φαντάρους να είναι τυπικοί στην εκτέλεση των καθηκόντων τους (υποδεικνύοντας τους ότι η «υπηρεσία είναι υπηρεσία»), όχι μόνο συνεχίζονται και οι υπόλοιπες αγγαρείες που έχει αναλάβει το στρατόπεδο (Ρωσοπόντιοι φαντάροι στέλνονται για συντήρηση του στρατιωτικού νεκροταφείου στο Νέο Πετρίτσι, όπου βρίσκονται θαμμένα θύματα του «ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ» από τον Εμφύλιο), αλλά τιμωρούν και τους φαντάρους με κρατήσεις-φυλακίσεις, σε κάθε ευκαιρία!!! Η ενίσχυση της μονάδας από (15) ακόμη φαντάρους που ήρθαν να βοηθήσουν στο κουβάλημα από την Ταξιαρχία κρίνεται ως ημίμετρο καθώς είναι ελάχιστοι και απαλλαγμένοι από τις υπόλοιπες υπηρεσίες του στρατοπέδου, που εκτελούνται από τους υπόλοιπους αχθοφόρους-φαντάρους.

Εντύπωση προκαλεί η εκτέλεση του νέου προγράμματος εργασιών-εκπαίδευσης που επέβαλε το ΓΕΣ: ενώ δεν γίνεται καμιά επιπλέον εκπαίδευση, προκειμένου να γίνει η μεταφορά των ναρκών, η μόνη πιστή εκτέλεση του προγράμματος αφορά τις ώρες εξόδου των στρατιωτών στις 18.30 μ.μ. Η ελάχιστη δύναμη σε φαντάρους του στρατοπέδου είναι οφθαλμοφανές ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί και στα σκληρά χρονοδιαγράμματα. Οι φαντάροι νοιώθουν ότι κανείς δεν νοιάζεται για αυτούς και ότι θα καταρρεύσουν!!! Εμείς καλούμε την διοίκηση του 567 Τ.Π. και της 10ης Ταξιαρχίας να σταματήσει άμεσα τη μεταφορά των ναρκών. Τίθεται σοβαρός κίνδυνος για την υγεία και την ακεραιότητα των φαντάρων. Το ατύχημα είναι ενδεικτικό. Ας μην γίνουμε μάντεις κακών.

Καλούμε τους φαντάρους να βγουν μαζικά στην αναφορά και να απαιτήσουν λύσεις. Η κατάσταση αυτή δε μπορεί να συνεχιστεί.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6932 955 437

Monday, February 4, 2008

ΜΠΑΤΣΟΙ TV ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝΕ ΜΑΖΙ



ΤΟ ΘΕΑΜΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΜΠΑΤΣΟΙ ΚΑΙ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΜΑΖΙ.ΟΙ ΔΕΙΛΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΧΤΥΠΑΝΕ ΠΙΣΩΠΛΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΑΧΑΙΡΩΝΟΥΝ.ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ.


ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΡΘΩΣΟΥΜΕ ΤΟΙΧΟΣ ΑΤΙΘΑΣΟ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΧΕΙΜΑΡΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΣΥΡΟΥΜΕ...
ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΔΕΙΛΟΙ ΑΥΓΟΚΕΦΑΛΟΙ